Množství porce jídla na dítě

             
    MNOŽSTVÍ POKRMŮ        
  Informace dle §9a odst. 1 písm. c) Zákona č. 110/1997 Sb.      
             
    DRUH POKRMU Hmotnost hotového pokrmu na talíři
      1 porce v gramech dle věkové kategorie
      3-6let 7-10let 11-14 let 15let a více
PŘÍLOHY brambory vařené,  bramborová kaše, 125 175 200 250
  těstoviny, rýže, bramborové knedlíky 100 140 160 200
  houskový knedlík 80 112 128 160
  dušená mrkev, kapusta, špenát, zelí  62 87 100 125
POLÉVKY všechny vyráběné 125 175 200 250
  hovězí, vepřové, kuřecí a krůtí maso        
MASO   - vařené, pečené, dušené, přírodní 30 42 48 60
  závitky   40 56 64 80
  smažený vepřový/kuřecí řízek,smažené rybí file 60 84 96 120
  sekaná, karbanátek 50 70 80 100
  zapečené file 50 70 80 100
  pečené kuřecí stehno 80 110 130 160
             
  omáčka  100 140 160 200
  šťáva k masu 50 70 80 100
             
OSTATNÍ rizoto z vepřového,  kuřecího masa a zeleninové 140 200 220 280
POKRMY zapečené těstoviny, zapečené brambory s masem 150 210 240 300
  pokrmy z luštěnin 150 210 240 300
             
SLADKÉ žemlovka, kynuté knedlíky sladké 150 210 240 300
POKRMY buchtičky s krémem 80 + 100 120 + 140  140 + 160  170 + 200
  lívance   130 190 220 270
  krupicová kaše 180 250 290 360
SALÁTY zeleninové       120
NÁPOJE     200 ml 200 ml 200 ml 200 ml
PEČIVO pečivo k pokrmu 30 42 48 60
             
             
             
PŘESNÍDÁVKY pečivo, sladké pečivo, moučníky 1ks 1ks    
SVAČINY pečivo - chléb, veka 50 60    
  pomazánky, ochucené máslo 25 30    
  máslo, margarín 15 20    
  zelenina, ovoce 30 40    
  přesnídávka, puding, šlehaný tvaroh, jogurt 60 60    
  piškoty, cereálie 30 40    
  nápoje    200 ml 200 ml    
             
             
             

Alergeny ve školní jídelně

Alergeny v potravinách  

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum 13. 12. 2014 v souladu s potravinovým právem. 
(EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21 
ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10)  

 

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představují nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.   
 

Specifikace alergenů

Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní. 

Běžné potravinové alergeny: 
Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení. 
Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky,  meruňky , broskve, jahody, rajčat, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.   
 

Značení alergenů je pouze informační požadavek:

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13. 12. 2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje. 
 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní jídelna zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen. 

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen. Na jídelním lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly požity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.  

  

Alergeny ve školní jídelně